INGREDIENTAI: Pagrindui:
190 gramų kvietinių miltų
100 gramų sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
70 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių trynių (nuo M arba L dydžio kiaušinių)
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Viršui:
200 gramų raudonųjų serbentų
100 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių baltymų (nuo M arba L dydžio kiaušinių)
1 šaukštas kukurūzų krakmolo (arba bulvių krakmolo, nubraukto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Serbentus švariai nuplaunu gerai nusausinu ir nuvalau nuo šakelių.
2.
Minkštą kambario temperatūros sviestą mediniu šaukštu ištrinu su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Po vieną sudedu trynius, gerai ištrindama po kiekvieno. Miltus sumaišau su kepimo milteliais. Pusę mltų kiekio suberiu į sviesto masę ir išmaišau šaukštu. Suberiu likusius miltus ir pirma išmaišau šaukštu, o tada greitai užminkau tešlą. Stenkitės neminkyti ilgai, kad sviestas neimtų tirpti - tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Tešlą suspaudžiu į plokščią rutulį (plokščią - kad greičiau atšaltų), pridengiu maistine plėvele ir padedu pusvalandžiui į šaldytuvą (arba 10 min į šaldiklį).
3.
Šaldytuvę pabuvusią tešlą sutrupinu į kepimo popieriumi išklotą skardą (naudojau apvalią 21 cm, bet tinka ir 24 cm) ir spausdama rankomis suformuoju pagrindą.
4.
Šaunu į iki 170 C laipsnių įkaitusią orkaitę ir kepu, kol gražiai paruduoja (man užtrunka 20-25 min).
5.
Cukrų dubenyje sumaišau su krakmolu.
6.
Baltymus elektriniu plaktuvu išplaku iki suputoja. Tada plakdama per kelis kartus supilu cukrų ir dar paplaku apie 5-7 minutes iki baltymai tampa standūs. Nebūtina plakti taip standžiai kaip morengams, bet pavertūs dubenį baltymai neturėtų iš jo kristi, o pakėlus plaktuvo antgalį turėtų likti nulinkstančios viršūnės.
7.
Serbentus atsargiai įmaišau į baltymų masę. Baltymų-serbentų masę tolygiai paskirstau ant pyrago pagrindo.
8.
Kepu dar apie 15-20 minučių, kol baltymų sluoksnio viršus lengvai paruduoja.
9.
Iškepusiam pyragui leidžiu truputį atvėsti, o tada pjaustau ir skanaujame!
Patarimai:
•
Pati nebandžiau, bet manau, kad vietoje raudonųjų serbentų turėtų tikti ir kitokios rūgštesnės uogos. Jeigu uogos saldesnės, plakdami baltymus įspausčiau 1-2 šaukštus citrinos sulčių, kad subalansuotų skonį.
•
Į pyrago pagrindą galite įtarkuoti citrinos žievelės - labai tinka!
•
Jeigu pyragą planuojate kepti iš vakaro ir laikyti šaldytuve, į pagrindą miltų dėkite truputį mažiau, nes dėl pagrinde esančio sviesto būdamas šaldytuve pagrindas tampa kietesnis.