INGREDIENTAI: 1 kilogramas obuolių
350 gramų cukraus
šiek tiek cukraus (apvoliojimui)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Obuolius nuplauti, perpjauti ir pašalinti sėklalizdžius. Obuolius su visomis odelėmis susmulkinti virtuviniu kombainu arba sutarkuoti.
2.
Obuolių masę sudėti į storadugnį puodą ir užberti cukrumi. Jei norite, galima dėti šaukštelį cinamono ar malto gvazdikėlio. Virti, nuolat maišant, kol išgaruos didžioji dalis skysčio. Kai masė pradės "šokti į gumulą", panašiai kaip ruošiama plikyta tešla, virimas baigtas. Jeigu norite skaidraus marmelado, tokio kaip pirktinio, be mažų obuolių gabaliukų, reikėtų išvirusią masę papildomai pertrinti per sietelį. Aš kartais pertrinu bet kartais patingiu, gaunasi gal ne taip gražu, bet vis tiek skanu :-)
3.
Obuolių masę iškloti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, išlyginti virtų ir palikti sustingti bei visiškai atvėsti. Beje, tiksli saldainių spalva priklausys nuo obuolių rūšies - iš vienų man gaunasi šviesesnis marmeladas, iš kitų tamsus, toks beveik rudas.
4.
Sustingusią obuolių masę pjaustyti norimos formos gabalėliais. Aš dažniausiai pjaustau stačiakampiais, bet kartais pasižaidžiu su melionų skobtuku ir išpjaustau pusrytuliukus :-) Kiekvieną saldainuką apvolioti cukruje.
5.
Saldainius sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir padžiovinti iki 60 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, šiek tiek praviromis durelėmis, daugmaž apie valandą, jog paviršiųs apdžiūtų, o vidus liktų minkštesnis. Saugoti sandariai uždaromuose indeliuose, vėsiai ir sausai. Skanaus!