INGREDIENTAI: 4 stiklinės kvietinių miltų (nuo 3.5 stiklinės)
3/4 stiklinės vandens (šilto, ne karšto)
0.5 stiklinės kondensuoto pieno, nesaldinto (galima keisti paprastu pienu arba liesesne grietinėle)
1/3 stiklinės cukraus
1 vienetas kiaušinių (didelio)
3 šaukštai sviesto (ištirpinto)
7 gramai sausų mielių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos
pagal poreikį rapsų aliejaus (spurgoms virti)
pagal poreikį cukraus pudros (pabarstyti)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Dideliame dubenyje sumaišykite vandenį su mielėmis ir palikite kol mielės ištirps, apie 5 minutes.
2.
Kitame dubenyje sumaišykite kondensuotą pieną, cukrų, druską, kiaušinį ir vanilės ekstraktą ir viską supilkite į puodą su vandeniu ir mielėmis.
3.
Į masę įmaišykite 2 stiklines miltų ir viską maišykite apie 2 - 3 minutes. Aš naudojausi elektriniu maišytuvu. Vėliau įmaišykite išlydytą sviestą. Tešla turi būti švelnios lipnios tekstūros. Dar įmaišykite apie 1 stiklinę miltų, kai tešla taptų minkšta ir nebe tokia lipni.
4.
Išimkite tešlą iš puodo ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite ją apie 1-2 minutes. Išminkytą tešlą dėkite į didelį dubenį išteptą nedideliu aliejaus sluoksniu. Tešlą uždenkite ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Tešlos kiekis turi padvigubėti, tai gali užtrukti apie 2 val.
5.
Nusodinkite tešlą. Išimkite ją iš dubens ir ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iki 0,5 cm storio. Supjaustykite tešlą aštriu peiliu ar picos pjaustykle nedideliais, 4 - 5 cm dydžio, kvadratėliais.
6.
Įkaitinkite aliejų ir kepkite po relias spurgas vienu meu, kol jos iškils į paviršių, pasipūs ir paruduos. Išgriebkite spurgas iš puodo ir padėkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, kad susigertų aliejaus perteklius.
7.
Patiekite spurges dar šiltas gausiai apibarstytas cukraus pudra. Skaniausios jos su kava su pienu.
Patarimai:
•
Matavimui naudota 240 ml stiklinė.