INGREDIENTAI: 20 vienetų kiaušinių (naudojau naminius, kambario temperatūros)
2 saujos svogūnų lukštų
1 sauja žalumynų (tinka įvairios žolelės, džiovinti paparčiai)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Prieš planuojamą dažymą, iš vakaro užmerkti vandenyje svogūnų lukštus.
2.
Kiaušiniai gali būti ir tamsesnės spalvos, nebūtinai balti, bet ne visai švieži (1 - 2 savaičių). Nuotraukoje taip ir matosi - kuo senesnis, tuo geriau nusidažė. Keli buvo praeitos dienos, todėl nėra ryškūs. Kiaušinius gerai nuplauti su soda.
3.
Žolelėmis, paparčiais apdėtus kiaušinius standžiai aprišti skudurėliais, geriausia - plonutėlėmis nailoninėmis kojinėmis.
4.
Užvirti vandenį su išmirkusiais svogūnų lukštais. Ir būtent į verdantį sudėti aprištus kiaušinius (dedant į šaltą vandenį, nenusidažo žalsvai nuo žolelių). Vanduo būtinai turi būti verdantis, o kiaušiniai - kambario temperatūros. Nesprogs. Virti kiaušinius apie 10 min. Dar juos palaikyti šiame virale apie pusvalandį.
5.
Išimti, išrišti ir nuplauti drungnu vandeniu. Nusidažo jie tvirtai, nenusiplauna dažai. Smagių Velykų šeimose!
Patarimai:
•
Mama rudenį visuomet prisirenka paparčių šakelių, juos sudžiovina senose knygose. Pavasarį paparčių lapų sunku rasti, jie supuvę. O šie, mamos paruošti, labai gerai prilimpa prie kiaušinių, juos nudažo geriau, nei kitos žolelės. Galvoju, kad ir paparčių sporos čia atlieka teigiamą darbą.
•
Kadangi mano mamai sunku rišti kiaušinius, ji tą darbą (rišimą) daro gerokai iš anksto. O tai manau tik į gerą - pastovėję kelias dienas, žolynai apvysta ir dar labiau priglunda prie kiaušinio.