INGREDIENTAI: 8 kilogramai obuolių
2 kilogramai cukraus
8 vienetai rausvųjų svogūnų
500 gramų džiovintų slyvų
200 mililitrų obuolių acto
100 gramų sviesto
2 šaukštai druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Vienu metu gaminu dešimties litrų puode.
2.
Obuolių nelupu, tik nuplaunu ir palieku apdžiūti ant rankšluosčio. Kol neturėjau stebuklingo įrankio, iš karto išpjaunančio graužtuką ir supjaustančio obuolį skiltelėmis, vargdavau su peiliu. Tobulėjam :) Skiltelių dydis nesvarbus, nes viskas visvien bus malama.
3.
Pasiruošiu stiklainius – išplaunu karštu vandeniu ir iškaitinu orkaitėje, dangtelius nuplikau verdančiu vandeniu.
4.
Obuolius beriu į puodą, šliūkšteliu pusę stiklinės vandens, dengiu dangtį ir palieku troškintis ant vidutinės ugnies 20-30 minučių. Pusžiedžiais supjaustau nuluptus svogūnus, ir nedideliame kiekyje vandens užmerkiu džiovintas slyvas. Keptuvėje įkaitinu sviestą ir jame 10-12 minučių pakepinu svogūnus. Keptuvės turinį supilu į puodą, ten pat sudedu iš vandens išgriebtas slyvas ir troškinu dar apie 15 minučių. Tuomet suberiu cukrų ir druską, maišau, kol jie ištirpsta ir supilu obuolių actą. Puodą nuimu nuo vyryklės, pasistatau patogioje darbo stalo vietoje ir blenderiu smulkinu masę, kol nelieka didesnių obuolių ar kitų produktų gabalėlių.
5.
Puodą grąžinu ant viryklės, palaukiu kol užvirs, išjungiu ugnį ir pilstau į stiklainius. Naudoju mažesnę talpą, nes atidarius stiklainį jau reikia laikyti šaldytuve.
6.
Stiklainius laikau rūsyje, tačiau ne visi mano konservų valgytojai turi rūsius, obgardas puikiai laikosi ir virtuvės spintelėje, esančioje tolėliau nuo orkaitės ar viryklės.