TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Šiandien minėtina:
Karamelinis sūrio tortas
Karamelinis sūrio tortas

Porcijų skaičius: 10


INGREDIENTAI:
Pagrindui:
190 gramų sausainių (naudojau Gaidelio šokoladinius)
75 gramai sviesto
Kremui:
500 gramų maskarponės sūrio
500 gramų varškės
300 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (pvz., Rududu)
4 vienetai kiaušinių (didesnių)
100 gramų grietinės (arba graikiško jogurto)
1 šaukštelis tirpios kavos (nebūtina)
0.5 šaukštelio druskos
Papuošimui:
pagal skonį karamelinio padažo (pirktinio arba šio naminio)

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausia pasiruošiu kepimo formą (naudou 24 cm atsegamais kraštais) - jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o apačią apvynioju pora sluoksnių folijos (taip kad dengtų dugną bei daugmaž iki pusės formos aukščio).

2.
Sausainius sutrinu elektriniu trintuvu iki trupinių ir sumaišiau su ištirpintu sviestu. Šią masę beriu į kepimo formą ir spausdama rankomis suformuoju pagrindą.

3.
Pagrindą dedu kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 minučių. Išėmusi palieku truputį atvėsti. Orkaitės temperatūrą sumažinu iki 145 laipsnių.

4.
Į dubenį dedu varškę, karamelizuotą kondensuotą pieną, tirpią kavą (ištirpintą su dviem šaukštais šilto vandens), grietinę ir druską. Rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu) viską sutrinu iki vientisos konsistencijos, kad neliktų varškės grūdelių.

5.
Kitame dubenyje maskarponę gerai išsuku (galima šaukštu ar pvz. virtuvės kombainu su maišymo antgaliu), kad suminkštėtų. Pamažu toliau maišydama sudedu karamelinę varškės masę. Tada po vieną sudedu kiaušinius, gerai išmaišydama po kiekvieno.

6.
Dubenį su kremu keletą kartų gerai trinkteliu į stalviršį, jog sutrūkinėtų viduje esantys oro burbuliukai (jeigu jų bus daug, pvz. per intensyviai plakėte kremą, kepamas sūrio pyrago viršus gali suskilinėti).

7.
Kepimo formos kraštus patepu sviestu (arba aliejumi) ir supilu ant pagrindo kremą.

8.
Tada darau taip - į pačią apatiniausią orkaitės lentyną dedu didelę kepimo skardą ir į ją įpilu karšto vandens kad būtų per 1-2 cm (tai saugos pyragą nuo viršaus skilinėjimo). Į lentyną, truputėlį žemesnę negu vidurinė, dedu kitą skardą arba groteles, o ant viršaus - pyragą (t.y. pyragas turėtų būti daugmaž per orkaitės vidurį, ne per arti kaitinimo elemento).

9.
Kepu apie valandą, bet tikslus laikas gali labai priklausyti nuo jūsų orkaitės. Ar iškepęs tikrinkite taip - paimkite kepimo formą už kraštelio ir lengvai kilstelkite. Pyrago kraštai turėtų būti sutvirtėję per 3-4 cm, o vidurys - dar tyvuliuoti lyg žele.

10.
Orkaitės kaitrą išjungiu, dureles lengvai praveriu (nesmarkiai, tik įkišu nedidelį rankšluostėlį) ir leidžiu pyragui bent valandą lėtai atvėsti orkaitėje. Tada išimu iš orkaitės, palieku atvėsti visiškai ir dedu į šaldytuvą bent 6-7 valandoms (idealu - nakčiai), kad sutvirtėtų.

11.
Patiekiant pyragą galima puošti kai tik norisi. Aš jį apliejau šiuo naminiu karamelės padažu, bet galite padažą naudoti ir pirktinį ar apšlakstyti šokoladu, apibarstyti riešutais ar kaip tik nuves jūsų išradingumas.


Patarimai:

Kremo ingredientai lengviau susimaišys, jeigu bus kambario teperatūros (aš dažniausiai ištraukiu pusvalandį prieš gaminant ir iš indelių perdedu į platesnius dubenėlius, jog greičiau sušiltų).


Svarbu kremo nepermaišyti, t.y. maišykite tik tiek, kad ingredientai susijungtų, nes patekus per daug oro torto viršus gali įtrūkti. Aš dažniausiai maišau virtuvės kombainu mažu greičiu, bet galima maišyti ir šaukštu ar mikseriu (mažu greičiu).


Jeigu torto karamele neliesite, į kremą galite sudėti ir visą Rududu indelį. Aš dėjau mažiau, kad nebūtų per saldu.


Vietoje varškės ir maskarponės mišinio galima naudoti kreminį sūrį.


Vanduo orkaitės apačioje padeda sūrio tortui kepti tolygiau, sumažina tikimybę, kad viršuje atsiras įtrūkimų, o folija apsaugo pyrago pagrindą, kad nesutižtų nuo vandens garų. Žinoma, galima tortą kepti ir paprastai (be vandens ir folijos) - net vienoje kitoje vietoje įtrūkęs, jis bus ne mažiau skanus.




admin · 2021-05-15 21:00 · 514 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt