TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Dabar Lietuvoje: 2025-05-19 19:12
Skanusis grikių apkepas su vištiena ir sūriu
Grikių apkepas su vištiena ir sūriu

Porcijų skaičius: 6


INGREDIENTAI:
400 gramų vištienos (virtos, keptos arba rūkytos)
200 gramų grikių
200 gramų grietinėlės (arba grietinės)
200 gramų sūrio
3 vienetai kiaušinių
2 vienetai morkų
1 vienetas bulvių
1 vienetas svogūnų
3 skiltelės česnako
pagal skonį prieskonių paukštienai
pagal skonį druskos
šiek tiek pipirų

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Grikius biriai išverdu šiek tiek pasūdytame vandenyje ir atvėsinu.

2.
Keptuvėje ant trupučio aliejaus pakepinu smulkiai pjaustytą svogūną iki gražiai auksinės spalvos. Sudedu per stambią tarką sutarkuotas morkas, kapotą česnaką ir dar porą minučių pakepinu.

3.
Pakepintas daržoves dubenyje sumaišau su atvėsusiais grikiais. Ten pat sudedu smulkiai supjaustytą virtą arba keptą (tinka ir rūkyta) vištieną, pilu grietinėlę, įmušu kiaušinius, per smulkią tarką įtarkuoju bulvę ir gerai išmaišau.

4.
Sūrį smulkiai sutarkuoju. Trečdalį atsidedu apkepo viršui, o likusį sūrį įmaišau į grikių masę. Pagal skonį pagardinu druska ir pipirais, įberiu dar šiek tiek mėsgtamų prieskonių paukštienai. Viską gerai išmaišau ir dedu į sviestu arba aliejumi pateptą kepimo formą.

5.
Kepu iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tada užbarstau likusį tarkuotą sūrį ir dar keletą minučių pakepu, kol sūris gražiai išsilydo. Ištraukus leidžiu keletą minučių atvėsti, apkepui truputį sutvirtėti.


Patarimai:

Grikius galima išsivirti ir iš anksto. Grikius aš verdu arba maišeliuose (tada pagal instrukciją ant pakelio darau), arba užpilu dvigubu kiekiu vandens, įberiu druskos, užvirinu, o tada uždengiu puodą sandariu dangčiu, ugnį sumažinu iki minimalios ir verdu apie 15 minučių. Tada išjungiu ir leidžiu grikiams pastovėti dar apie 15-20 minučių (galima ir ilgiau) neatidengdama puodo.


Skaniausias šis apkepas bus su riebesne grietinėle, bet galime dėti ir liesą.


Jeigu norisi sveikiau, į apkepo vidų vietoje sūrio dėkite pakelį varškės, o sūrį naudokite tik apkepo viršui. Tik tokiu atveju dėkite daugiau prieskonių.


Daržoves apkepui irgi galite varijuoti savo nuožiūra, pvz įpjaustyti paprikų, moliūgo, baklažanų ar kt.


Vietoje vištienos tinka ir kita mėgiama mėsa arba apkeptas faršas




admin · 2021-04-20 21:00 · 456 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt