TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Šiandien minėtina:
Baklava - šiltųjų kraštų saldumynas su riešutais
Baklava - šiltųjų kraštų saldumynas su riešutais

Porcijų skaičius: 10


INGREDIENTAI:
450 gramų filo tešlos
100 gramų lazdyno riešutų
100 gramų migdolų
100 gramų bertoletijų riešutų
100 gramų anakardžių riešutų
200 gramų sviesto
1 šaukštelis cinamono
Sirupui:
200 gramų cukraus
170 gramų medaus
150 mililitrų vandens
2 šaukštai citrinų sulčių
2 vienetai cinamono lazdelių

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Sirupas. Iš pradžių išsiverdame sirupą. Pilame visus produktus į puodą, dedame cinamono lazdeles ir ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kaitiname, kol užverda. Sumažiname ugnį ir pamaišydami verdame apie 7 - 10 minučių (iki sirupo konsistencijos). Paliekame atvėsti.

2.
Baklava. Svarbi pastaba - atidarytą filo tešlą būtinai uždenkite drėgnu rankšluosčiu, nes ji labai džiūsta! Susirandame kepimo formą daugmaž tešlos matmenų dydžio. Aš tokios neturėjau, tad perpjoviau tešlą per pusę (teko dar truputį apipjaustyti kraštus) ir kepiau formoje 18 x 24 - toks dydis buvo pats tas, formą užpildžiau kepiniu beveik iki viršaus. Jeigu tešla visgi neatitinka formos matmenų - apipjaustykite ją pagal formos dydį. Kadangi filo tešla yra labai plonytė, vienam sluoksniui jos reikia 4 - 7 lapelių, tad geriausia būtų pasidalinti tešlą ir riešutus į lygias dalis, kad galėtumėte tolygiai sluoksniuoti, pvz. aš dariau 5 sluoksnius tešlos, ir 4 riešutų. Galima lapelių kiekį dėti ir iš akies, bet pirmą kartą kepant bus paprasčiau orientuotis juos padalinus, kad gale nebūtų taip, jog tešlos jau nėra, o riešutų liko.

3.
Taigi, riešutus sumalame į smulkius gabaliukus, sumaišome su cinamonu ir žiupsneliu druskos. Sviestą ištirpiname. Ištepame formą sviestu, ant dugno dedame vieną tešlos lapelį, aptepame jį sviestu, dedame kitą, vėl tepame sviestu, ir taip sudedame pirmą sluoksnį. Nepamirštame kiekvieno lapelio (!!!) ištepti sviestu. Beriame dalį riešutų. Toliau vėl tešlos lapeliai, riešutai. Ir taip sluoksniuojame, kol baigiasi tešla ir riešutai. Paskutinis sluoksnis turi būti iš tešlos, kurį irgi aptepame sviestu. Imame aštrų peilį, supjaustome kepinį išilgomis juostomis, kurias supjaustome dar ir išilgai, kad gautume gražius rombo formos gabaliukus. Dedame į 170°C orkaitę ir kepame apie 30 - 40 minučių, arba kol viršus ima gražiai ruduoti. Iškepusią baklavą iš karto apipilame sirupu (pilame ir ant gabaliukų viršaus, ir į tarpus, kad sirupas susigertų į visus sluoksnius). Paliekame bent pusdieniui, o dar geriau parai arba net kelioms - kuo ilgiau laikysite, tuo skonis bus sodresnis ir turtingesnis! Skanaus!

4.
Kadangi baklavoje nėra greitai gendančių produktų, ją galima laikyti net 3 - 4 mėnesius kambario temperatūroje. P.S. Jei tešlą apipjaustysite pagal savo formos dydį, neišmeskite nuopjovų! Dėkite jas ant ištisų lapelių, kiekvieną gabalėlį ištepdami sviestu - iškepusioje baklavoje viskas gražiai sulips, ir turėsite storesnius tešlos sluoksnelius. Riešutus galite naudoti, kokius norite.




admin · 2022-02-11 09:00 · 335 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt