INGREDIENTAI: 400 gramų krevečių be kevalo (naudojau šaldytas)
200 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (tinka ir liesa, žr. patarimus)
200 mililitrų sultinio (naudojau daržovių)
100 gramų špinatų
100 gramų saulėje džiovintų pomidorų (svoris nusunktų nuo aliejaus, galima keisti šviežiais pomidorais, žr. patarimus)
1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
5 skiltelės česnako
50 mililitrų balto sauso vyno (nebūtina, tinka ir nealkoholinas)
50 gramų kietojo sūrio (naudojau VILVI Memel Reserve)
40 gramų sviesto (arba 3 v.š. alyvuogių aliejaus)
2 šaukšteliai itališkų žolelių (ar provanso žolelių)
pagal skonį druskos
šiek tiek juodųjų pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Jei krevetės šaldytos, pirmiausia atitirpiname. Atitirpusias pabarstome trupučiu druskos.
2.
Pasiruošiame kitus ingredientus - svogūną smulkiai supjaustome, česnaką smulkiai sukapojame, saulėje džiovintus pomidorus gerai nuvarviname nuo aliejaus ir supjaustome plonomis išilgomis juostelėmis. Kietąjį sūrį smulkiai sutarkuojame. Špinatus nuplauname ir gerai nuvarviname.
3.
Keptuvėje įštirpiname daugmaž du trečdalius sviesto. Beriame česnaką, maišydami pakepiname apie 30s. Dedame krevetes ir pakepame po 1-2 min iš abiejų pusių, kad taptų rožinės. Išimame iš keptuvės, atidedame į lėkštę ar dubenį ir uždengiame, kad neatvėstų.
4.
Į keptuvę dedame likusį sviestą, beriame svogūną ir maišydami pakepiname 3-4 min ant vidutinės kaitros iki svogūnas suminkštės.
5.
Pilame baltą sausą vyną (jei nenaudojate, šį žingsnį praleiskite). Maišydami pakaitiname iki vynas beveik nugaruos.
6.
Dedame saulėje džiovintų pomidorų juosteles ir maišydami pakepiname 1-2 min, kad pomidorai paleistų skonio.
7.
Pilame grietinėlę, sultinį, beriame provanso žoleles. Pakaitiname 1-2 minutes, kad viskas sušiltų.
8.
Dedame špinatus ir maišydami pakaitiname iki jie susileis. Beriame tarkuotą sūrį ir išmaišome. Pagardiname žiupsneliu pipirų. Paragaujame, ar padažui pakanka sūrumo. Jei norisi, įberiame papildomai.
9.
Galiausiai sudedame krevetes ir pakaitiname 1-2 minutes, kad viskas sušiltų.
Patarimai:
•
Patiekimas. Šias krevetes grietinėlės padaže tinka patiekti su makaronais, ryžiais virtomis mažomis bulvytėmis ar tiesiog skanauti vienas kaip troškinį.
•
Padažo tirštumas. Jei mėgstate tirštą padažą, prieš dedant špinatus į jį galite įpilti 1-2 šaukštelius kukurūzų krakmolo, ištirpinto su 2 v.š. šalto vandens.
•
Saulėje džiovinti pomidorai. Vietoje jų galite naudoti paprastus kubeliais pjaustytus pomidorus (jei vasara ir jie skanūs) arba perpus perpjautus vyšninius pomidorus. Jų naudokite apie 200g ir dėkite pačioje gaminimo pabaigoje drauge su krevetėmis, kad tik sušiltų, bet nesutižtų.
•
Grietinėlė. Taip ruoštos krevetės man pačios skaniausios su 30-35% riebumo grietinėle, visgi galite naudoti ir liesą. Tokiu atveju padažą turbūt norėsis sutirštinti trupučiu kukurūzų krakmolo, kaip aprašyta patarime aukščiau.