INGREDIENTAI: Trupiniams:
500 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų EKSTRA a.r. 405D)
200 gramų sviesto (šalto)
200 gramų grietinės, 30% riebumo
2 vienetai kiaušinių (didelių arba 3 mažų)
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina)
1 žiupsnelis druskos
Papildomai:
1 skardinė kondensuoto pieno, saldinto (arba Rududu, apie 400g)
2 saujos riešutų (arba razinų, nebūtina)
3 šaukštai aguonų (nebūtina)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į dubenį beriame miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos, išmaišome.
2.
Į miltus per burokinę tarką įtarkuojame šaltą sviestą. Tarkuodami vis užberiame miltus ant sviesto, lengvai pamaišome, jog tarkiai pasidengtų miltais.
3.
Įmušame kiaušinius, sukrečiame grietinę. Pirmiausia išmaišome šaukštu, o tada rankomis greitais judesiais užminkome vientisą tešlą. Ją suspaudžiame į rutulį, tada paplokštiname į diską, įvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą 1-2 valandoms sutvirtėti.
4.
Jei naudojate kondensuotą pieną, skardinę dėkite į puodą, kad apsemtų bent per 10 cm. Virkite ant nedidelės kaitros apie 2-2.5 val nuo užvirimo. Išimkite ir palikite atvėsti. Jei naudojate Rududu, virti nereikia, aš jį tik pašildau virš garų vonelės prieš pat maišant su trupiniais.
5.
Įkaitiname orkaitę iki 180C (kaitinimas viršus+apačia, be ventiliatoriaus). Didelę kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
6.
Atšalusią tešlą padaliname į 5 dalis. Imame po vieną dalį (kitas paliekame šaldytuve) ir burokine sutarkuojame ant skardos tolygiu sluoksniu.
7.
Kepame iki 180C įkaitintos orkaitės viduryje iki trupiniai gražiai pagels (man trunka apie 15-20 min). Kadangi krašteliai ruduoja greičiau už vidurį, po daugmaž 10-12 min aš mentele pavartau, palaužau ir nustumiu labiau parudavusius trupinius į centrą.
8.
Iškepusius trupinius su visu kepimo popieriumi perkeliame ant grotelių atvėsti. Pravėsusius sulaužome į mažus gabalėlius.
9.
Taip iškepame visą tešlą.
10.
Iškepusius trupinius sumaišome su pasmulkintais riešutais ir aguonomis. Sukrečiame virtą kondensuotą pieną (arba pašildytą Rududu) ir gerai išmaišome, jog visi trupiniai tolygiai pasidengtų. Jei naudojate Rududu ir maišant masė atrodo sausoka (su Rududu taip gali nutikti, jis tirštesnis už virtą kondensuotą peiną), papildomai įdėkite šaukštą grietinės arba medaus ar šlakelį brendžio ar apelsinų sulčių ar kito skystesnio paskaninimo.
11.
Norimos formos (naudojau apvalią 20cm) dugną ir kraštus išklojame kepimo popieriumi arbai maistine plėvele. Sukrečiame trupinių masę ir standžiai suspaudžiame, kad neliktų tarpų.
12.
Dedame į šaldytuvą bent 6-8 valandoms (o dar geriau - nakčiai), kad trupiniuotis sutvirtėtų.
Patarimai:
•
Kas skaniau - virtas kondensuotas pienas ar Rududu? Man asmeniškai trupiniuotis skaniausias būtent su pačios virtu kondensuotu pienu, nes jis pavyksta truputį minkštesnis už Rududu. Kai skubu ir naudoju Rududu, žiūriu pagal masę - jei sumaišius kremą su trupiniais masė atrodo sausoka, kiek per biri, papildomai įdedu šaukštą grietinės ar medaus ar gabalėlį minkšto sviesto ar tiesiog porą šaukštų brendžio (tinka ir sultys).
•
Trupiniuočio priedai - ar būtini? Riešutai ir aguonos suteikia trupiniuočiui dar daugiau skonio, tačiau ir be jų pyragas pavyks puikus. Vietoje riešutų (arba papildomai prie jų) tinka įdėti ir pora saujų smulkių besėklių razinų, jeigu jas mėgstate.