INGREDIENTAI: pagal poreikį vanilinių ledų (patiekiant, nebūtina)
Tešlai:
320 gramų kvietinių miltų
225 gramai sviesto (šalto, apytikriai, galima dėti 200 gr, jei nenorite, kad būtų per riebu)
8.5 šaukšto vandens (šalto)
1 šaukštas cukraus
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
4 vienetai obuolių (didelių)
110 gramų rudojo cukraus
2 šaukštai kvietinių miltų
1 šaukštelis malto cinamono
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Tešlai dideliame inde sumaišome cukrų, druską ir miltus. Sutarkuojame stambia tarka atšaldytą sviestą, įpilame šaltą vandenį ir maišome tešlą, kol visi ingredientai taps vientisa mase.
2.
Padaliname tešlą į dvi lygias dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą bent 30 min. (iki 1 val.)
3.
Įdarui obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome stambias gabaliukais ir sumaišome su cinamonu, ruduoju cukrumi ir miltais.
4.
Išimame tešlą iš šaldytuvo ir maždaug 5 min palaikome kambario temperatūroje.
5.
Stalą pabarstome miltais ir iš vieno tešlos gabaliuko iškočiojame apskritimo formos lakštą. Lakštą įtiesiame į 20 cm skersmens kepimo formą. Apskritimas turi pilnai padengti formos dugną ir kraštus. Ant viršaus sudedame obuolių įdarą.
6.
Antrą gabaliuką tešlos iškočiojame stačiakampio formos ir supjaustome nedidelėmis juostelėmis. Jas uždedame ant pyrago viršaus grotelių raštu. Prieš dedant pyragą kepti, jei norime, galime jo viršų patepti kiaušinio plakiniu.
7.
Pyragą kepame iki 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val., kol tešla tampa gražios auksinės spalvos.
8.
Tradiciškai amerikiečiai obuolių pyragą valgo kartu su vaniliniais ledais.